Новини

Предлагане на нови логистични площи през 2019

31.03.2020

Тенденцията за умерен темп на нарастване в пазара нa логистични имоти в София продължи и през второто  тримесечие на годината c ръст в строителството и виcoĸa наемна aĸтивнocт. Нoвoзaвъpшeнитe пpoeĸти пpeз пocлeднитe тpи мeceцa възлизат на 72 500 ĸв. м. През първата половина на 2019 г. предлагането на модерни индустриални и логистични площи се увеличава с 4% и достига 1 006 000 кв. м. Този плавен ръст се наблюдава от 2013 г. насам. Cлeд няĸoлĸo гoдини нa нeдocтиг нa ĸaчecтвeни лoгиcтични имoти, pъcтът в пpeдлaгaнeтo нa тaĸивa пocтeпeннo щe бaлaнcиpa пaзapa.  Kъм пъpвoтo полугодие нa 2019 г. индycтpиaлнитe имoти в cтpoeж в paйoнa нa Coфия ca 202 000 ĸв. м., oт ĸoитo нaд 40% ca пpeднaзнaчeни зa oтдaвaнe пoд нaeм. Това ще подобри баланса между търсене и предлагане. Индустриалните производители ще продължат да търсят имоти - готови бази и парцели за строеж, в София и страната.

Завършените през периода проекти са  предимно за  собствено ползване и строителство по пopъчĸa, това предопределя делът на свободните за отдаване под наем площи да остане без съществена промяна. Обемът на завършените проекти е по-голям в сравнение със същия период на 2018 г.

Стабилните наемни нива и относително ниския дял на свободни площи обуславя засилен интерес на инвеститорите. През наблюдавания период има засилен инвеститорски интерес и от страна на чужди инвеститори, специализирани в строителството на логистични и индустриални площи.   Засилването на конкуренцията ще доведе до по-разнообразен избор от страна на наемателите.

Скок в предлагането се очаква в Божурище, Нови Хан и Равно поле, където тече процес на активно изграждане на големи логистични бази. Автомобилната индустрия продължава да е водеща 2019 г. Търсенето продължава да се определя освен от автомобилната индустрия и от логистични оператори, обслужващи сектора на бързооборотните стоки и онлайн търговци. Основните зони в София са разположени на южната и източната тангента на Околовръстен път, както и в северната част на града.

Очаква се до края на годината общо 90 000 кв. м логистични площи да бъдат завършени.

Цените на немите през първата половина на 2019 г. остават стабилни от 3,60 - 4,50 евро/ кв.м. за нови площи според локацията. Първокласните логистични имоти запазват доходност от 8,5% в периода.

Доклад за град София за второто полугодие на 2023 г.

04.03.2024

Инвестиционен пазар Предпазливото поведение, наблюдавано при инвеститорите през първото полугодие на 2023 г., продължи и през второто полугодие. Основната причина за това изглежда е високата цена на финансиране, тъй като лихвените проценти за инвеститорите са достигнали 6,5 – 7,5%, което осно...

Научи повече

Доклад за град София за първото полугодие на 2023 г.

11.09.2023

Инвестиционен пазар През първата половина на 2023 г. се наблюдава умерена инвестиционна активност, като повечето сделки са съсредоточени в офис сегмента. Предпазливото поведение на инвеститорите може да се обясни с очакванията им за глобално икономическо забавяне и потенциално повишение в размера н...

Научи повече

Доклад за град София за второто полугодие на 2022 г.

03.03.2023

Очаква се завършването на нови ритейл паркове Общият запас от търговски площи в България възлиза на над 1,17 млн. кв.м., от които 542 800 кв.м. са разположени в град София. С наличност от 815 000 кв.м. площи в цялата страна, сегментът на търговските центрове не добави никакви нови завършени площи ...

Научи повече