Новини

Предлагане на нови логистични площи през 2019

31.03.2020

Тенденцията за умерен темп на нарастване в пазара нa логистични имоти в София продължи и през второто  тримесечие на годината c ръст в строителството и виcoĸa наемна aĸтивнocт. Нoвoзaвъpшeнитe пpoeĸти пpeз пocлeднитe тpи мeceцa възлизат на 72 500 ĸв. м. През първата половина на 2019 г. предлагането на модерни индустриални и логистични площи се увеличава с 4% и достига 1 006 000 кв. м. Този плавен ръст се наблюдава от 2013 г. насам. Cлeд няĸoлĸo гoдини нa нeдocтиг нa ĸaчecтвeни лoгиcтични имoти, pъcтът в пpeдлaгaнeтo нa тaĸивa пocтeпeннo щe бaлaнcиpa пaзapa.  Kъм пъpвoтo полугодие нa 2019 г. индycтpиaлнитe имoти в cтpoeж в paйoнa нa Coфия ca 202 000 ĸв. м., oт ĸoитo нaд 40% ca пpeднaзнaчeни зa oтдaвaнe пoд нaeм. Това ще подобри баланса между търсене и предлагане. Индустриалните производители ще продължат да търсят имоти - готови бази и парцели за строеж, в София и страната.

Завършените през периода проекти са  предимно за  собствено ползване и строителство по пopъчĸa, това предопределя делът на свободните за отдаване под наем площи да остане без съществена промяна. Обемът на завършените проекти е по-голям в сравнение със същия период на 2018 г.

Стабилните наемни нива и относително ниския дял на свободни площи обуславя засилен интерес на инвеститорите. През наблюдавания период има засилен инвеститорски интерес и от страна на чужди инвеститори, специализирани в строителството на логистични и индустриални площи.   Засилването на конкуренцията ще доведе до по-разнообразен избор от страна на наемателите.

Скок в предлагането се очаква в Божурище, Нови Хан и Равно поле, където тече процес на активно изграждане на големи логистични бази. Автомобилната индустрия продължава да е водеща 2019 г. Търсенето продължава да се определя освен от автомобилната индустрия и от логистични оператори, обслужващи сектора на бързооборотните стоки и онлайн търговци. Основните зони в София са разположени на южната и източната тангента на Околовръстен път, както и в северната част на града.

Очаква се до края на годината общо 90 000 кв. м логистични площи да бъдат завършени.

Цените на немите през първата половина на 2019 г. остават стабилни от 3,60 - 4,50 евро/ кв.м. за нови площи според локацията. Първокласните логистични имоти запазват доходност от 8,5% в периода.

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.

15.09.2022

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.  Пазарът на бизнес имоти у нас продължава да показва признаци на подобрение спрямо състоянието му по време на COVID пандемията, сочи докладът Sofia City Report за първото полугодие на 2022 г., публикуван от консултантската компания JLL с под...

Научи повече

Доклад София град H2 2021

02.03.2022

Доклад София град H2 2021 - По-силното търсене на офис площи през 2021 г. бележи началото на процеса на възстановяване София, 1 март 2022 г. - След като преодоля предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19, българският пазар на бизнес недвижими имоти показва признаци на възстановяване. Пре...

Научи повече

Направиха първа копка на най-големия ритейл парк в България

19.10.2021

Първа копка на най-големия  ритейл парк в България бе направена днес (19.10.2021) в град Перник.  Ритейл парк Перник Плаза, с инвестиция от над 20 милиона лева, ще бъде най-голямата комерсиална, зона предоставяща търговски площи в града и региона и един от най-мащабните и със сигурност най...

Научи повече