Новини

Глобални компании обмислят инвестиции в индустриални имоти в България

08.11.2016

 

Глобални международни компании, попадащи в топ 5 на световните класации, проявяват инвестиционен интерес към изграждането на индустриални и логистични сгради в България. Запитванията са предимно от компании, произвеждащи автомобилни компоненти. Инвестиционен интерес към страната ни проявяват и фирми, свързани с производството на самолети части, хранително-вкусовата промишленост, козметиката и фармацията.

Предприемачите са привлечени преди всичко от икономическата стабилност в страната, ниските данъци и квалифицираната работна ръка.

Най-голям интерес към изграждането и наемането на индустриални и логистични площи се наблюдава в София и в Пловдив, но същевременно нараства и търсенето на такива терени в Северна България – Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Делът на свободните индустриални площи в София остава нисък – около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4,2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.

Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен - за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.

По подобен модел се развива индустриалната зона около Пловдив, където вече са в експлоатация над 800 000 кв. м производствени и складови площи.


С изграждането на магистрала "Марица" районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства. През второто тримесечие около Димитровград беше обявен старт на два големи проекта – фабрика на Yazaki и на турския производител на автомобилни компоненти Sa Ba.

 
Офис площи

Наблюдава се засилен интерес към изграждането на нови офис сгради, коментираха от. Инвеститорите обаче действат по-разумно и предпазливо, след задълбочен анализ на пазара.

През последното тримесечие в столицата са завършени общо под 7 000 кв. м офиси, с което общата наличност клас А и Б достигна малко над 1,8 млн. кв. м. На бул. "Сребърна" приключи строителството на EM Building (6100 кв. м офис площ), която получи разрешение за ползване с над 80% отдадени под наем площи.

Недостигът на качествено предлагане бе и стимул за старта на няколко големи офис проекта в София. През юни BLD Office Park започна строителството на втора сграда от Polygraphia Office Center (10 000 кв. м офис площ) в централната част на града. Заедно със съществуващите площи проектът ще предлага 5 500 кв. м на етаж, което позволява да бъдат привлечени наематели, търсещи по-големи квадратури. Завършването на строителството е планирано за последното тримесечие на 2017 г., като заедно с този проект общото предлагане на клас А офиси в центъра на София ще нарасне с общо 75 000 кв. м.

В резултат от активния наемен пазар делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2016 г. се задържа на 2% за най-търсените от наемателите проекти.

Наемите остават стабилни около 13 евро/кв.м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти. В Пловдив първокласните площи се предлагат за 8-10 евро/ кв. м, докато във Варна и Бургас наемните нива остават в диапазона 6.5-8 евро/кв. м.

 
Търговски площи

През последните три месеца няма нови големи проекти в сектора на търговските площи, обясниха консултантите. Активно се работи по преструктурирането на сградите на Сити център София и Мол Марково тепе в Пловдив.

Същевременно динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки води до размествания на пазара на търговски площи. Заради финансови затруднения Carrefour и Piccadilly освободиха част от локациите си, но това отвори ниша за бързото разрастване на някои от техните конкуренти.

Така например Lidl, която до момента растеше основно с улични локации, обяви влизането си в Sofia Ring Mall на мястото на Piccadilly, след като вече има и обект в Galleria Burgas. Оттеглянето на Penny Market от българския пазар освободи поле за експанзия на литовската верига T-Market, която през последното тримесечие взе под наем или придоби 12 нейни локации в София и в страната.

Споменатата тенденция доведе до навлизане на пазара и на нов вид търговски обекти – супермаркети, които предоставят площи на местни производители и малки търговци. Такъв тип магазин ще заработи през септември в Bulgaria Mall, очаква се и откриване в Sopharma Business Towers.

Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. "Витоша" наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. метър.

 

 

 

Доклад за град София за второто полугодие на 2023 г.

04.03.2024

Инвестиционен пазар Предпазливото поведение, наблюдавано при инвеститорите през първото полугодие на 2023 г., продължи и през второто полугодие. Основната причина за това изглежда е високата цена на финансиране, тъй като лихвените проценти за инвеститорите са достигнали 6,5 – 7,5%, което осно...

Научи повече

Доклад за град София за първото полугодие на 2023 г.

11.09.2023

Инвестиционен пазар През първата половина на 2023 г. се наблюдава умерена инвестиционна активност, като повечето сделки са съсредоточени в офис сегмента. Предпазливото поведение на инвеститорите може да се обясни с очакванията им за глобално икономическо забавяне и потенциално повишение в размера н...

Научи повече

Доклад за град София за второто полугодие на 2022 г.

03.03.2023

Очаква се завършването на нови ритейл паркове Общият запас от търговски площи в България възлиза на над 1,17 млн. кв.м., от които 542 800 кв.м. са разположени в град София. С наличност от 815 000 кв.м. площи в цялата страна, сегментът на търговските центрове не добави никакви нови завършени площи ...

Научи повече