Новини

ИТ бизнесът раздвижи пазара на офис площи

27.07.2015

Наемите за сгради от клас А варират от 10,5 до 12,5 евро/кв.м.

Повишено търсене на офис площи през последната половин година се наблюдава на пазара у нас. Търсенето е доминирано предимно от компании, чийто офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази площ, достигайки до около и над 1000 кв.м.

Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в ИТ индустрията или са тясно свързани с нея, като в основата стои големият потенциал на България в тази сфера. Друга немалка част от компаниите оперират в аутсорсинга.

Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите с цел консолидиране и обединяване им под един покрив. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобрена комуникация между отделните офиси.

Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис. Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал, като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало, които позволяват започване на работа на 70-80 и дори до 100 човека.

До края на годината се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност за удовлетворяване и на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв.м. Свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%. Забелязва се възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите – например City Tower в София. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите относно договаряне на крайна наемна цена с бъдещите наематели.

Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират в следните ценови диапазони: за клас А сгради – 10,5-12,5 евро/кв.м./месец и такса поддръжка – 2-3 евро/кв.м./месец; за клас Б сгради – 5-8 евро/кв.м./месец и такса поддръжка 1-2 евро/кв.м./месец. В близка перспектива наемните нива едва ли ще достигнат много по-високи нива от тези, които са към днешна дата. По-скоро пазарната реалност към момента обуславят добър пазар на офис площи в рамките на следващите поне 12-18 месеца, сочи прогнозата.

Доклад за град София за второто полугодие на 2023 г.

04.03.2024

Инвестиционен пазар Предпазливото поведение, наблюдавано при инвеститорите през първото полугодие на 2023 г., продължи и през второто полугодие. Основната причина за това изглежда е високата цена на финансиране, тъй като лихвените проценти за инвеститорите са достигнали 6,5 – 7,5%, което осно...

Научи повече

Доклад за град София за първото полугодие на 2023 г.

11.09.2023

Инвестиционен пазар През първата половина на 2023 г. се наблюдава умерена инвестиционна активност, като повечето сделки са съсредоточени в офис сегмента. Предпазливото поведение на инвеститорите може да се обясни с очакванията им за глобално икономическо забавяне и потенциално повишение в размера н...

Научи повече

Доклад за град София за второто полугодие на 2022 г.

03.03.2023

Очаква се завършването на нови ритейл паркове Общият запас от търговски площи в България възлиза на над 1,17 млн. кв.м., от които 542 800 кв.м. са разположени в град София. С наличност от 815 000 кв.м. площи в цялата страна, сегментът на търговските центрове не добави никакви нови завършени площи ...

Научи повече