Новини

ИТ бизнесът раздвижи пазара на офис площи

27.07.2015

Наемите за сгради от клас А варират от 10,5 до 12,5 евро/кв.м.

Повишено търсене на офис площи през последната половин година се наблюдава на пазара у нас. Търсенето е доминирано предимно от компании, чийто офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази площ, достигайки до около и над 1000 кв.м.

Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в ИТ индустрията или са тясно свързани с нея, като в основата стои големият потенциал на България в тази сфера. Друга немалка част от компаниите оперират в аутсорсинга.

Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите с цел консолидиране и обединяване им под един покрив. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобрена комуникация между отделните офиси.

Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис. Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал, като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало, които позволяват започване на работа на 70-80 и дори до 100 човека.

До края на годината се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност за удовлетворяване и на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв.м. Свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%. Забелязва се възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите – например City Tower в София. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите относно договаряне на крайна наемна цена с бъдещите наематели.

Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират в следните ценови диапазони: за клас А сгради – 10,5-12,5 евро/кв.м./месец и такса поддръжка – 2-3 евро/кв.м./месец; за клас Б сгради – 5-8 евро/кв.м./месец и такса поддръжка 1-2 евро/кв.м./месец. В близка перспектива наемните нива едва ли ще достигнат много по-високи нива от тези, които са към днешна дата. По-скоро пазарната реалност към момента обуславят добър пазар на офис площи в рамките на следващите поне 12-18 месеца, сочи прогнозата.

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.

15.09.2022

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.  Пазарът на бизнес имоти у нас продължава да показва признаци на подобрение спрямо състоянието му по време на COVID пандемията, сочи докладът Sofia City Report за първото полугодие на 2022 г., публикуван от консултантската компания JLL с под...

Научи повече

Доклад София град H2 2021

02.03.2022

Доклад София град H2 2021 - По-силното търсене на офис площи през 2021 г. бележи началото на процеса на възстановяване София, 1 март 2022 г. - След като преодоля предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19, българският пазар на бизнес недвижими имоти показва признаци на възстановяване. Пре...

Научи повече

Направиха първа копка на най-големия ритейл парк в България

19.10.2021

Първа копка на най-големия  ритейл парк в България бе направена днес (19.10.2021) в град Перник.  Ритейл парк Перник Плаза, с инвестиция от над 20 милиона лева, ще бъде най-голямата комерсиална, зона предоставяща търговски площи в града и региона и един от най-мащабните и със сигурност най...

Научи повече