Новини

Пукане на имотния балон: защо 2015г не е като 2007г

03.08.2015

За много хора, въвлечени в имотния пазар на световно ниво, споменът за 2007г е все още пресен.

Към днешна дата, цените при недвижимите имоти започват да надвишават дори нивата, довели до кризата преди време. В някои региони на глобалната икономика този имотен цикъл взима своя връх.

Новите цифри, получени от JLL, които следят движението на средства около имотния пазар в световен мащаб, показват покачване в търсенето на търговски имоти и неумолим апетит на инвеститорите.

През второто тримесечие на годината, световните инвестиционни обеми са с 9% по-високи от този период през изминалата година.

„Много инвеститори се питат до какво ще доведе този период към края си“, сподели Дейвид Грийн Морган, дирекция Проучвания на капиталовите пазари, JLL. „Така е отчасти, защото много хора си спомнят последния спад, но в момента ние живеем в един различен глобален капиталов пазар.

Отчасти ценообразуването се преобръща изненадващо и щяхме да сме притеснени, ако нямахме широка икономическа подкрепа.“

Широкото икономическо подпомагане е ключов фактор, който би трябвало да смекчи притесненията на финансистите, според Green Morgan: „Балонът на имотния пазар от 2006-2007г се спука, защото цифрите бяха ниски твърде дълго време. Към днешна дата обаче, инвеститорите се стичат към процъфтяваща икономика, където търсенето е силно.“

Инвеститорите се стичат от изток към запад

САЩ е основна цел за чуждестранните инвеститори. 60% от азиатските изходящи инвестиции изместват фокуса си от изток на запад.

Това може да изглежда контра-интуитивно в условията на пазарно помрачаване, поради заплахата от повишаване на лихвените проценти. На 20 юли председателят на федералният резерв на САЩ заяви, че централната банка е на път да повиши лихвените проценти през тази година.

„Дори цените в САЩ да вървят нагоре, ние видяхме същата тенденция и в Австралия, когато австралийския долар поскъпна“, каза Алистър Мийдоус, ръководител дирекция Интернационални капитали, JLL.

„Изоставяйки добре организирани градове в търсене на по-добре активи другаде, инвеститорите се превръщат в заплаха за икономическия просперитет.“

Инвестиционните обеми в Ню Йорк например, скочиха с 45 на 100 през второто тримесечие, изпреварвайки Лондон.

Това което прави пазара през 2015г. коренно различен от този през 2007г. е равнището на корпоративно и потребителско търсене.

Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвите през тази година, но това изглежда е единствената централна банка, обмисляща подобен ход.

Грексит, какъв Грексит?

В медиите в момента няма друга по-често споменавана дума от т.нар. "Грексит" - комбинация от английските думи за "Гърция" и "изход" /в случая - от еврозоната/.

Различни изобличаващи заглавия около заплахата от Грексит предизвикаха почти не предизвикаха забавяне в търсенето на имоти в Европа. Северна Америка участва в 50% от всички междурегионални сделки, Лондон също впечатлява със своето участие, което е 30 на 100 от януари насам.

Последният доклад на JLL показва раздвижване на пазара и в Мюнхен и Милано. Инвеститори проучват възможностите за цяла Европа.

„Винаги има негативни истории – китайски акции, Гърция - но ако се вгледате в основните данни, нещата се движат повече или по-малко в правилната посока ", добави Грийн Морган.

Шоковите вълни от китайския борсов срив, дори може да се окажат положителни за пазарите на недвижими имоти .

Китайските средства са вече твърдо установени като световен източник на капитал и инвестициите в чужбина се увеличават с още един 20% през първата половина на тази година. Въпреки, че това представлява само върхът на айсберга .

"Китай е една от най-големите и пестеливи нации в света и ние трябва да помним, че азиатският капитал е нов източник на капитал. Преди пет години това беше невидима , така че има потенциал за много и много пари, за да излязат от Китай и Азия в следващите години ", заяви Дарън Ксиа, JLL.

Доклад за град София за второто полугодие на 2023 г.

04.03.2024

Инвестиционен пазар Предпазливото поведение, наблюдавано при инвеститорите през първото полугодие на 2023 г., продължи и през второто полугодие. Основната причина за това изглежда е високата цена на финансиране, тъй като лихвените проценти за инвеститорите са достигнали 6,5 – 7,5%, което осно...

Научи повече

Доклад за град София за първото полугодие на 2023 г.

11.09.2023

Инвестиционен пазар През първата половина на 2023 г. се наблюдава умерена инвестиционна активност, като повечето сделки са съсредоточени в офис сегмента. Предпазливото поведение на инвеститорите може да се обясни с очакванията им за глобално икономическо забавяне и потенциално повишение в размера н...

Научи повече

Доклад за град София за второто полугодие на 2022 г.

03.03.2023

Очаква се завършването на нови ритейл паркове Общият запас от търговски площи в България възлиза на над 1,17 млн. кв.м., от които 542 800 кв.м. са разположени в град София. С наличност от 815 000 кв.м. площи в цялата страна, сегментът на търговските центрове не добави никакви нови завършени площи ...

Научи повече