Новини

Индустриалните и логистични имоти – (малко) повече смелост на инвеститорите

26.01.2016

През 2015 г. най-сетне стартираха няколко спекулативни проекта като отговор на сигналите на пазара - вторият етап на логистичния парк East Ring, третата фаза на 3ММ Лого център, втора сграда в Universal Logistics, Ring Road Logistic Park и други.

Заради засиленото търсене очакванията са, че новите проекти бързо ще се запълнят, тъй като свободните площи са под 2%. Така свитото предлагане доведе до ръст на цените – средно те превишават 4 евро за кв.м, а в някои случаи – и 5 евро.

Търсят се главно големи складови площи от висок клас, отговарящи на европейските стандарти, както и складови площи от по-нисък клас. Към момента търсенето е повече от предлагането и не се очаква обрат в краткосрочен план.

Най-голямо раздвижване на пазара на складови площи се наблюдава в района на София и Пловдив. Цените на складовете висок клас достигат от 3 до 5,5 евро за кв.м, а на нисък клас – 1-2 евро. В останалите райони на страната цените са с едно до две евро надолу предвид локацията на площите при същото качество.

Най-търсени са локациите в основните градски центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, в районите с добре развита инфраструктура и развит пазар на работна ръка. Предвид състоянието на инфраструктурата към момента най-развити райони са София и Пловдив.

По-осезаемото раздвижване на индустриалния пазар е свързано и с развитието на инфраструктурата. Същевременно реализирането на големи проекти ще спомогне за привличане и на нови инвеститори.

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.

15.09.2022

Доклад за град София за първото полугодие на 2022 г.  Пазарът на бизнес имоти у нас продължава да показва признаци на подобрение спрямо състоянието му по време на COVID пандемията, сочи докладът Sofia City Report за първото полугодие на 2022 г., публикуван от консултантската компания JLL с под...

Научи повече

Доклад София град H2 2021

02.03.2022

Доклад София град H2 2021 - По-силното търсене на офис площи през 2021 г. бележи началото на процеса на възстановяване София, 1 март 2022 г. - След като преодоля предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19, българският пазар на бизнес недвижими имоти показва признаци на възстановяване. Пре...

Научи повече

Направиха първа копка на най-големия ритейл парк в България

19.10.2021

Първа копка на най-големия  ритейл парк в България бе направена днес (19.10.2021) в град Перник.  Ритейл парк Перник Плаза, с инвестиция от над 20 милиона лева, ще бъде най-голямата комерсиална, зона предоставяща търговски площи в града и региона и един от най-мащабните и със сигурност най...

Научи повече