Новини

Търговски площи и алтернативни активи

26.01.2016

На пазара на търговски площи в общи линии – нищо ново. Предлагането и наемните нива са стабилни – и в моловете, и по водещите търговски улици, продължава и процесът по препозициониране на проекти с неработещи концепции. Два примера – в началото на 2016 г. се очаква да приключи ремонтът в първия мол в България – City Center Sofia, а мол Галерия Варна ще се превърне в болница.

Затишието обаче може би е индикация за предстоящо оживление на инвестиционния пазар. Инвеститорски интерес не липсва, както и качествен продукт, което е предпоставка за сделки през следващите тримесечия.

През 2015 година също имаше сравнително големи сделка за търговския сегмент предвид застоя на пазара – за Марково тепе мол в Пловдив и Галерия Варна във Варна.

Извън основните сегменти от пазара на бизнес имот, капацитетът ни за привличане на инвеститори в т.нар. алтернативни сегменти – здравна, социална и културна инфраструктура, студентски жилища и т.н., е ограничен.

За момента този пазар се доминира от местни инвеститори, защото те познават пазара по-добре. Чужди инвеститори едва ли ще навлязат на този пазар самостоятелно, по-скоро в партньорство с местни компании и при наличие на достатъчен мащаб.

Перспективи за развитие

Близкото бъдеще изглежда благоприятно за пазара на бизнес имоти. При липса на неочаквани сътресения, 2016 би трябвало да е година на по-осезаем подем.

За компаниите от региона България е по-скоро стабилно и спокойно място за развитие на бизнеса им. За разлика от регионалните инвеститори обаче, тези на глобално ниво разглеждат Югоизточна Европа като район в близост до конфликтни точки и голямото предизвикателство в комуникацията с тях е да ги убедим, че тук ще намерят стабилност.

Очакванията са през следващата година малките сделки до 10 млн. евро. Ще продължат да доминират местните и опортюнистичните инвеститори. Според прогнозите и банките ще проявят по-сериозна активност.

Доклад за град София за второто полугодие на 2023 г.

04.03.2024

Инвестиционен пазар Предпазливото поведение, наблюдавано при инвеститорите през първото полугодие на 2023 г., продължи и през второто полугодие. Основната причина за това изглежда е високата цена на финансиране, тъй като лихвените проценти за инвеститорите са достигнали 6,5 – 7,5%, което осно...

Научи повече

Доклад за град София за първото полугодие на 2023 г.

11.09.2023

Инвестиционен пазар През първата половина на 2023 г. се наблюдава умерена инвестиционна активност, като повечето сделки са съсредоточени в офис сегмента. Предпазливото поведение на инвеститорите може да се обясни с очакванията им за глобално икономическо забавяне и потенциално повишение в размера н...

Научи повече

Доклад за град София за второто полугодие на 2022 г.

03.03.2023

Очаква се завършването на нови ритейл паркове Общият запас от търговски площи в България възлиза на над 1,17 млн. кв.м., от които 542 800 кв.м. са разположени в град София. С наличност от 815 000 кв.м. площи в цялата страна, сегментът на търговските центрове не добави никакви нови завършени площи ...

Научи повече