JLL обявява първото издание на Sofia City Report, изготвен с подкрепата на IPC Partners България

JLL обявява първото издание на Sofia City Report

София, септември 2020 JLL има удоволствието да обяви първото издание на доклада за София град, който предоставя подробен преглед на конкретни сегменти на пазара на недвижими имоти в София: офис, търговски и индустриални площи. Докладът ще се публикува два пъти годишно и ще предоставя информация за икономическата ситуация в България, включително инвестиционния климат.

 

Докладът беше изготвен с подкрепата на IPC Partners България, които ни помогнаха да съберем цялата необходима и най-актуална информация за пазара на недвижими имоти в България, с фокус върху София.

 

„България е важен пазар в региона на Югоизточна Европа и предлага много възможности за инвеститорите, включително най-влиятелните участници в пазара на недвижими имоти. След повишения интерес към българския пазар на недвижими имоти, от миналата година JLL Румъния разшири капацитета си на този пазар. Пускането на този доклад помага на нас и нашите клиенти да разберем по-добре българския пазар на недвижими имоти”, заявява Алина Кожокару, ръководител отдел Оценки и консултиране JLL Румъния.

 

По-долу ви представяме основните теми, включени в Доклада за град София.

 

Офис площи: Около 370,000 м² са новите проекти в процес на изграждане

 

Предлагането на новите офис площи в София за цялата 2020г. (общо 188,000 м²) се очакват да бъде с 3,6% по-високо  в сравнение с миналата година, когато са завършени 181,500 м². В момента се изграждат около 370,000 м², от които се очакват приблизително 115,000 м² за втората половина на 2020.

 

Новопостроените офис сгради в София достигнаха 72,000 м² през първото полугодие на 2020 г., след завършването на сграда C в Garitage Park, София офис център на Цариградско шосе и Sofia Tech One. Така модерните площи в София достигнаха почти 2,3 милиона м² към края на първото полугодие на 2020г., от които 71% се считат за клас А.

 

 „С няколко изключения, проектите, които са вече в процес на изграждане, не са изправени пред забавяне или промяна в етажните планове. Въпреки това, предвид икономическото забавяне, някои от проектите на етап планиране могат да бъдат отменени или отложени. Следователно не се очаква да стартират много нови строежи през следващите 12 месеца”, коментира Мая Балтаджиева, управляващ партньор на IPC Partners България.

  

Общият обем на отдадени офисни площи за първото полугодие на 2020г. е около 56,600 м², което е с 15% по-малко в сравнение с първото полугодие на 2019 г. Пазарът е доминиран от подновявания на договори за наем с повече от 40% дял от общото усвояване. Нетното усвояване на площи за първото полугодие на 2020г. е около 23,100 м².

 

През първото полугодие на 2020г., пазарът на офиси в София се сблъска със значително забавяне поради икономическата несигурност, причинена от COVID-19. Повечето запитвания и нови договори за наем бяха прекратени или отложени за по-добри дни. Компаниите стават все по-внимателни по отношение на увеличаването на броя служители или наемането на допълнителни офис площи и обмислят възможността да позволят на повече хора да работят от вкъщи в дългосрочен план. Втората половина на 2020 ще предложи по-ясна представа за това как ще се развива пазарът и за ефектите от кризата. Предварителните индикации не показват значителна промяна в нагласите след края на кризата и очакванията са повечето служители да се завърнат в офисите. В момента има нарастване на запитванията за споделени офис пространства.

 

През първата половина на 2020 г. се наблюдава леко увеличение на процента на свободните площи от 9,5% в края на 2019 г. на 10,5%. След рекордния обем на нови на офис сгради през 2019 г. и поради световната криза COVID-19, се очаква свободните площи да се увеличат допълнително.

 

Българският пазар на търговски площи, засегнат от COVID-19, привлече нови играчи през 2020 г. 

Търговските площи е сегментът, който получи най-голям удар по време на кризата с COVID-19. Повечето магазини, ресторанти и търговски центрове бяха затворени за два месеца. Това инициира процес на предоговаряне на някои договори за наем.

В края на първото полугодие 2020г., общият обем на модерни търговски площи в България, включително молове, ритейл паркове и аутлет центрове, е приблизително 1 милион м², от които 540,500 м² в София.

Процентът на свободните площи в София е спаднал от 9,1% на 8,6% през Q4 2019, докато свободните площи извън София са намалели от 10,3% на 10,1% за същия период. 2020 г. започна с по-ниска активност на отваряне нови обекти в сравнение с предходните години и експанзията на присъстващите вече на пазара търговци и навлизането на нови може да бъде отложено. Кризата с COVID-19 принуди търговците да се съсредоточат върху онлайн продажбите, но това не може да компенсира загубата от физическите магазини. Като резултат може да се очакват по-високи нива на свободни площи.

През първото полугодие на 2020г. нови търговски вериги отвориха първите си магазини в България, като дискаунт веригата Kik, марката за декорация на дома Madame Coco и премиум марката за козметика Kiehl’s. Kik планира да отвори 6-8 допълнителни магазина до края на 2020г.

Дрогериите Vitalite и веригата за спортни стоки Sportisimo са планирали отваряне през 2020г. Продължавайки същата тенденция, като през 2019 г., не се очаква да бъдат завършени нови търговски центрове през 2020 г. в София. В момента фокусът на инвеститорите се измества от молове към ритейл паркове. 

Логистични площи: търсенето в София е фокусирано върху складове с размери от 1000 м² до 5000 м²

Първата половина на 2020г. беше белязана от кризата с COVID-19 и нейното неблагоприятно въздействие върху различните сегменти на икономиката. Като цяло новите запитвания са намалели с близо 90% и някои от съществуващите наематели се опитват да предоговорят условията си за наем. Общото наемане на площи достигна 33,000 м² през първото полугодие на 2020г., от които нетното наемане възлезе на 23,500 м².

От друга страна, затварянето на много физически магазини увеличи онлайн търговията и по този начин нарасна търсенето на складове от компаниите за електронна търговия. Основният им интерес е за помещения от 1000-2000 м² в границите на София.

„Въпреки че COVID-19 беше опустошителен за международните вериги за доставки и много от експортно ориентираните компании, особено заводите за авточасти, бяха принудени да затворят временно, България не е загубила своята привлекателност, като инвестиционна дестинация, но повечето инвестиционни планове са отложени. В дългосрочен план България и ЦИЕ могат да се възползват от преразглеждането на глобалните вериги за доставки”, коментира Христо Ангелков, партньор в IPC Partners България.

Търсенето в София е фокусирано върху складове с размери от 1000 m² до 5000 m². Повечето компании, които планират да отворят логистични центрове в София, са глобални компании, които търсят модерни складове. Тъй като имаше недостиг на за вече построени  площи, повечето от тях предпочетоха проекти от типа Built to Suit. Към момента се очаква значително нарастване на предлагането на пазара, така, че ситуацията ще се промени. Активността на пазара на логистични площи в София през първата половина на 2020г. беше слаба, като беше доминирана от подновяването на съществуващи договори за наем и завършването на площи за лично ползване. 

Софийският пазар на индустриална имоти завърши 2019 г. с увеличение на предлагането, поради завършването на някои големи производствени и логистични площи. За цялата година са построени над 260,000 м², като общият обем достигна почти 1,3 милиона м². Въпреки това, активността през първото полугодие на 2020 г. е слаба и през периода са завършени само около 60,000 m².

Наемните нива на първокласните индустриални бази под наем в София остават стабилни през първото полугодие - между 5 и 6 евро на м² на месец. Най-популярният район все още е летище София, където процентът на свободните площи е много нисък и исканите наеми обикновено са по-високи. В покрайнините се предлагат новопостроени модерни складове с по-ниски наеми, вариращи между 4 и 4,50 евро на м². В северната и западната част на София, имотите също стават все по-привлекателни и се предлагат между 3 и 4 евро на м². Наемът на стари сгради остава стабилен и е около 2,50 евро на м². Не са регистрирани значителни промени в наемите през първото полугодие на 2020г.

Делът на свободните площи през първото полугодие на 2020 г. е около 5% в София и се очаква да остане на това ниво до края на годината, тъй като повечето нови проекти се отварят с висок процент предварително отдадено пространство.

Докладът може да бъде изтелгелн от тук

Бележка за редакторите:

Относно JLL

JLL (NYSE: JLL) е водеща компания за професионални услуги, специализирана в управлението на недвижими имоти и инвестиции. JLL оформя бъдещето на недвижимите имоти за един по-добър свят, като използва най-модерните технологии, за да създаде обещаващи възможности, невероятни пространства и устойчиви решения за недвижими имоти за нашите клиенти, нашите хора и нашите общества. JLL е компания от Fortune 500 с годишни приходи от 18,0 милиарда долара, дейности в над 80 държави и над 93,000 служителя по целия свят към 31 декември 2019 г. JLL е търговската марка и регистрирана търговска марка на Jones Lang LaSalle Incorporated. За допълнителна информация посетете jll.com