Глобални компании обмислят инвестиции в индустриални имоти в България

 

Глобални международни компании, попадащи в топ 5 на световните класации, проявяват инвестиционен интерес към изграждането на индустриални и логистични сгради в България. Запитванията са предимно от компании, произвеждащи автомобилни компоненти. Инвестиционен интерес към страната ни проявяват и фирми, свързани с производството на самолети части, хранително-вкусовата промишленост, козметиката и фармацията.

Предприемачите са привлечени преди всичко от икономическата стабилност в страната, ниските данъци и квалифицираната работна ръка.

Най-голям интерес към изграждането и наемането на индустриални и логистични площи се наблюдава в София и в Пловдив, но същевременно нараства и търсенето на такива терени в Северна България – Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Делът на свободните индустриални площи в София остава нисък – около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4,2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.

Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен - за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.

По подобен модел се развива индустриалната зона около Пловдив, където вече са в експлоатация над 800 000 кв. м производствени и складови площи.


С изграждането на магистрала "Марица" районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства. През второто тримесечие около Димитровград беше обявен старт на два големи проекта – фабрика на Yazaki и на турския производител на автомобилни компоненти Sa Ba.

 
Офис площи

Наблюдава се засилен интерес към изграждането на нови офис сгради, коментираха от. Инвеститорите обаче действат по-разумно и предпазливо, след задълбочен анализ на пазара.

През последното тримесечие в столицата са завършени общо под 7 000 кв. м офиси, с което общата наличност клас А и Б достигна малко над 1,8 млн. кв. м. На бул. "Сребърна" приключи строителството на EM Building (6100 кв. м офис площ), която получи разрешение за ползване с над 80% отдадени под наем площи.

Недостигът на качествено предлагане бе и стимул за старта на няколко големи офис проекта в София. През юни BLD Office Park започна строителството на втора сграда от Polygraphia Office Center (10 000 кв. м офис площ) в централната част на града. Заедно със съществуващите площи проектът ще предлага 5 500 кв. м на етаж, което позволява да бъдат привлечени наематели, търсещи по-големи квадратури. Завършването на строителството е планирано за последното тримесечие на 2017 г., като заедно с този проект общото предлагане на клас А офиси в центъра на София ще нарасне с общо 75 000 кв. м.

В резултат от активния наемен пазар делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2016 г. се задържа на 2% за най-търсените от наемателите проекти.

Наемите остават стабилни около 13 евро/кв.м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти. В Пловдив първокласните площи се предлагат за 8-10 евро/ кв. м, докато във Варна и Бургас наемните нива остават в диапазона 6.5-8 евро/кв. м.

 
Търговски площи

През последните три месеца няма нови големи проекти в сектора на търговските площи, обясниха консултантите. Активно се работи по преструктурирането на сградите на Сити център София и Мол Марково тепе в Пловдив.

Същевременно динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки води до размествания на пазара на търговски площи. Заради финансови затруднения Carrefour и Piccadilly освободиха част от локациите си, но това отвори ниша за бързото разрастване на някои от техните конкуренти.

Така например Lidl, която до момента растеше основно с улични локации, обяви влизането си в Sofia Ring Mall на мястото на Piccadilly, след като вече има и обект в Galleria Burgas. Оттеглянето на Penny Market от българския пазар освободи поле за експанзия на литовската верига T-Market, която през последното тримесечие взе под наем или придоби 12 нейни локации в София и в страната.

Споменатата тенденция доведе до навлизане на пазара и на нов вид търговски обекти – супермаркети, които предоставят площи на местни производители и малки търговци. Такъв тип магазин ще заработи през септември в Bulgaria Mall, очаква се и откриване в Sopharma Business Towers.

Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. "Витоша" наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. метър.