Рекорд в усвояването на търговски площи

За изминалите шест месеца предлагането на площи в търговските центрове в столицата се е увеличило с 29% благодарение на откриването на Sofia Ring Mall (69 хил. кв.м) и Mega Mall (24 хил. кв.м). От дружеството отбелязват и закриването на обекти като The Strand в Бургас и Mega Mall Ruse, с което общият обем на търговски площи в страната достига 783 260 кв.м. Очакванията са занапред този пазар да остане сравнително непроменен, тъй като в сегмента не се очакват нови инвестиции в средносрочен план.

В търсене на качество

Според наблюденията, една от тенденциите на пазара на имоти през изминалата година е нарастващият интерес към първокласните търговски и офис площи в големите градове, както и търсенето на нови, качествени имоти в жилищния и в индустриалния сегмент. Основното търсене в момента е от страна на българските инвеститори, отчита Георги Киров, директор "Инвестиционни услуги" в консултантската компания. През 2015 г. обаче на пазара ще започнат да се завръщат и инвеститорите от Западна Европа и САЩ, които движеха сектора в годините преди кризата, прогнозира той. По думите му интересът ще бъде основно към генериращи доход завършени сгради, както и към земи и проекти, чийто потенциал все още не е реализиран.

При офис площите основен двигател на пазара остават компаниите от аутсорсинг сектора, които генерират над половината (52%) от търсенето за последното полугодие. В огромната си част (83%) дружествата от сектора очакват ръст на приходите си през 2015 г., а близо две трети от тях (60%) смятат да увеличат работната си сила, най-често с между 100 и 200 нови служители през годината. Това ще обуславя запазването на ролята им на водещ наемател на офис площи, като същевременно ще се запази и тенденцията все повече от тях да се разширяват и в другите големи градове в страната – Пловдив, Варна и Бургас.