Най-приятните градове в Европа примамват глобалните инвеститори

Пет града в северна Европа вземат непропорционална част от капитала в сравнение с техния размер. Лондон, Мюнхен, Осло, Стокхолм и Копенхаген са петте водещи града, когато става въпрос за измерване на инвестициите в недвижими имоти спрямо техния икономически размер. Проучванията показват, че инвеститорите факторизират социалните барометри като качество на живот и в техните инвестиционни стратегии.

Индексът за интензитета на инвестициите в градовете отличава тези градове, които поемат повече инвестиции отколкото са им нужни в действителност. Мюних, Стокхолм и Копенхаген в частност са технологично богати градове с висок стандарт на живот. Поради този факт не е учудващо, че точно тези градове попадат в радара на глобалните инвеститори.

Благодарение на ликвидния и прозрачния пазар на недвижими имоти, Лондон се класира най-отгоре в листата, докато в Олсо доминира апетита за здравословни инвестиции от богатите месни институции.

Технологичните центрове са се подредили добре из Американските градове, влизайки в топ 25, включително Сан Хосе/ Силиконовата долина (12-то място), Сан Франциско (13-то място), и Остин (19-то място). Сидни (16-то място) остава известен и за национални и в интернационални инвеститори, докато Новозеландския Окланд (7-мо място) се нареди с 6 места нагоре през последната година. Финансовите центрове продължават да са високо в списъка с три от най-важните глобални финансови центъра - Ню Йорк, Лондон и Сингапур, както и Франкфурт.