Сегментът на офис площите се развива успешно през 2015г

 

Сегментът на офис площите се развиваше успешно през цялата 2015г, подкрепен от утвърждаването на България като една от водещите дестинации в аутсорсинг индустрията, управлението на бизнес процесите и сектора на информационните технологии.

Разширяването на съществуващите фирми на този пазар и навлизането на нови - чуждестранни, и местни, вече се отразява не само на пазара на офиси в София, но и на пазарите в другите големи градове. Това води след себе си и интерес към пазара на жилища предвид създадените нови работни места и доходите в тези сектори.

Предвид сделките през тази година, както и запитванията, консултантските компании очакват още по-осезаемо раздвижване през следващата година, още повече, че географският фокус на инвеститорите все повече се разширява и вече е близо и до страната ни.

През последната година България зае водеща позиция като най-добра аутсорсинг дестинация в Европа в няколко класации.

В страната ни навлизат все повече компании от индустрията, с бързи темпове се увеличава и броят на заетите в нея.

Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация в момента в индустрията са заети 24 хил. души, а до 2018 г. се очаква те да се увеличат до 60 хил. души. От тях 40 на сто са заети с разработване на софтуер, като страната ни е първо място в Европа по сертифицирани ИТ специалисти на глава от населението и на трето място в света по същия показател.

Очакванията са интересът към парцели с добра локация да продължи и през 2016 г., поне доколкото предприемачите вече връщат доверието си в пазара и се насочват към по-мащабни мултифункционални проекти, комбиниращи различни видове площи – жилищни, офисни, търговски и други.