Предстои завършване на 31 000 кв. м площи в логистични обекти

Очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв. м площи под наем доведе до лек ръст на незаетостта в София. През първото тримесечие делът на свободните площи се увеличи до 3% от общото предлагане, което възлиза на 871 386 кв. м. Въпреки този ръст нивата на незаетост остават в здравословни граници. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар.

През първото тримесечие на 2016 г. наемите за първокласни индустриални площи в София продължиха леко да нарастват, достигайки средно € 4.20/кв. м. В сравнение с предходното тримесечие ръстът е 3%, а на годишна база достига 12%. Прогнозата е в краткосрочен план плавното покачване на наемите да продължи.

Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост, интересът към производствените площи също остава висок.

През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в "Тракия – икономическа зона" около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.